Bloggen har flyttat!

Denna blogg har flyttat och är numera integrerad i min ordinarie hemsida. Du hittar den på www.kalligrafi.com/blogg.

Inläggen här på Blogger kommer att ligga kvar tills vidare, men nya inlägg kommer bara att publiceras på den nya bloggen. Hoppas att du kommer att följa mig där i stället!

Hälsningar Marie


onsdag 14 april 2010

Redskap för kalligrafi: stålstift

Att använda lösa stålstift att skriva med kan verka både besvärligt och onödigt om man är van vid pennor av reservoar- eller filtspetstyp, men när man väl kommit över första tröskeln är lösa stift definitivt överlägsna reservoarpennorna.

Pennan funkar så här: Den lilla behållaren eller "tungan" som sitter på själva stiftet är pennans reservoar. Den skrivvätska som finns där rinner ner genom pennan när man trycker den mot pappret, fördelas över den mejselformade spetsen och lämnar de karaktäristiska  tjocka och tunna linjerna på pappret. Reservoaren gör att man slipper doppa pennan i tuschet stup i kvarten och ska sitta ca 1,5 mm från pennans spets. Om man har en skrivvätska som är tjock och inte flyter så bra genom pennan kan man flytta reservoaren närmare spetsen för att förbättra flödet, och om man har ett medium som flyter för bra kan man flytta upp reservoaren för att få bättre kontroll.

Hur reservoaren sitter beror på vilket typ av stift man har. Bilden visar ett "Tape"-stift och där sitter reservoaren på översidan. Det finns andra, bland annat av märke "Mitchell", där reservoaren sitter på undersidan av stiftet.

Fylla pennan
När man fyller pennan med färg kan man antingen doppa pennan direkt i tuschet (eller vad man nu skriver med), eller också använda en pensel som man stryker av på insidan av reservoaren. Personligen föredrar jag att fylla pennan med pensel, eftersom man får mindre "kladd" då, och det är mindre sannolikt att de första bokstäverna man gör med en nyladdad penna blir klumpiga på grund av för mycket tusch i (och utanpå) reservoaren.

Skrivvätskor
En av de allra största fördelarna med ett stålstift är att man kan skriva med så många olika medier - tusch, akvarellfärg, gouache, plakatfärg, till och med rödbetsjuice om man skulle vilja. I regel är akvarellfärger av student- eller helst artistkvalitet bättre att skriva med än billiga vattenfärger. Detta beror på att pigmenten i "äkta" akvarellfärger är finare malda och de fastnar inte någonstans i pennan för att de är för grova. En halvkopp av tex. Winsor & Newton akvarellfärg räcker nästan hur länge som helst när man använder den till kalligrafi, så kostnaden är egentligen inte speciellt stor. 

Hur långt man kan skriva mellan varje påfyllning av reservoaren beror på hur bred pennan är, eftersom det går åt mer tusch till stora bokstäver än till små och reservoaren är lika stor oavsett pennans bredd. Skriver man med till exempel ett 5 mm brett stift så kan man kanske bara göra en eller ett par bokstäver innan man måste fylla på tusch, medan man med t ex ett 1½ mm stift kan skriva flera ord. Det kan tyckas besvärligt att fylla på reservoaren stup i kvarten, men jag ser det som små välkomna minipauser där musklerna i fingrar och arm får vila lite. Skrivkramp är ju något man vill undvika!

Rengöring
Stålstift bör göras rena efter varje gång man använt dem, i synnerhet om man har skrivit med medier som torkar vattenfast (akryl till exempel). Om man sitter och skriver i långa pass eller om det är väldigt varmt så kan man behöva göra en mindre rengöring någon gång under tiden också, för att förhindra att pennan torkar igen. Då räcker det med att skölja stiftet i rinnande vatten. En gammal tandborste, ljummet vatten och vanlig tvål duger utmärkt till att göra rent med vid arbetspassets slut. Torka stiftet med hushållspapper och låt det lufttorka efter tvätten. De är nämligen inte rostfria, och kommer obönhörligen att rosta (och det kvickt dessutom) om de till exempel blir liggande i vatten på tvättställskanten.

Om du inte tidigare provat att skriva med stålstift, var inte rädd att göra det. De har en annan känsla mot pappret än både reservoarpennor och filtspetspennor, och de är faktiskt inte alls svåra att behärska även om det kanske verkar så vid en första anblick. Stift och pennskaft kan du om du vill köpa av mig på http://www.kalligrafi.com/db/material.html, och det är inte speciellt dyrt. Du får ett set med sex spetsar och ett pennskaft för drygt hundralappen.

Nåväl, detta är det viktigaste man bör veta om stålstift för kalligrafi. En längre artikel i ämnet hittar du på www.kalligrafi.com/stalstift.html. Har du själv några erfarenheter från att använda stålstift? Vad tyckte du? Var det lätt eller svårt? Föredrar du reservoarpennor eller stålstift? Har du några andra frågor? Lämna gärna en kommentar!

Marie

5 kommentarer:

 1. Så grundligt och bra du skriver!
  Själv är jag mest förtjust i stålstift för att det är mest flexibelt (använder gärna just äkta akvrellfärg). Reservoirpennan är bra när man vill arbeta med skisser - men en bred pensel är också kul, eller att sätta ihop två blyertspennor med gummiband :-) när jag 'leker' lite med materialet...

  SvaraRadera
 2. Tack Jessica. Bred pensel är kul och överlägset bäst till exempel på tyg. Faktiskt kan till och med kalligrafi med en badtoffel på stranden vara kul... :)

  SvaraRadera
 3. Veldig bra og interessant artikkel!

  Jeg synes at en god reservoarpenn er veldig fin å øve med, men foretrekker stift når jeg skal skrive noe som skal brukes til noe. Noen ganger opplever jeg at det er litt vanskelig å plassere reservoaret uten å få for mye eller for lite eller blekk. Kan det f.eks. skyldes at skrivevæsken ikke er tilstrekkelig blandet slik at det kan være små klumper som forstyrrer fløden i pennen?

  SvaraRadera
 4. Så kan det nog vara, eller att vätskan helt enkelt är för tjock. Det kan också vara så att om man använder material med för låg kvalitet så kan själva pigmenten i färgen vara för grova för att flyta fint genom en stålpenna. Satsa alltid på åtminstone studentkvalitet, men helst artistkvalitet på akvarell- och gouachefärger!

  SvaraRadera
 5. Jeg bruker valnøttsblekk, så da tror jeg nok at jeg ikke helt har fått til riktig konsistens. Takk for gode tips :-)

  SvaraRadera