Bloggen har flyttat!

Denna blogg har flyttat och är numera integrerad i min ordinarie hemsida. Du hittar den på www.kalligrafi.com/blogg.

Inläggen här på Blogger kommer att ligga kvar tills vidare, men nya inlägg kommer bara att publiceras på den nya bloggen. Hoppas att du kommer att följa mig där i stället!

Hälsningar Marie


måndag 24 maj 2010

Bästa reservoarpennan för kalligrafi: Pilot Parallel Pen


För några år sedan presenterads en ny reservoarpenna  på marknaden, "Pilot Parallel Pen" och det är en mycket bra kalligrafipenna. Faktiskt den bästa av alla typer av reservoarpennor!

Det är en fantastiskt smart konstruktion med två parallella blad som fördelar bläcket över pappret, och det gör att pennan går att använda på en mängd olika pappersytor, till och med akvarellpapper med lite grövre struktur. Tyvärr verkar inte dessa finnas ute i handeln längre, men jag köper in dem i tre olika bredder (ibland fyra) och säljer dem i min webbshop på http://www.kalligrafi.com/db/material.html. Det medföljer ett instruktionsblad på engelska i asken, och nedan följer lite kompletterande information ihopskriven av undertecknad.

Patronerna
Bläcket i patronerna är inte ljusäkta. Om du vill byta färg innan en patron är slut så kan du enkelt försegla den gamla patronen med en bit häftmassa, så förhindrar du att bläcket torkar bort och försvinner. Förvara för säkerhets skull en förseglad patron upprätt, t ex i en äggkopp eller liknande.

Använda annat bläck
En av de största fördelarna med Pilot Parallel Pen är att det går utmärkt att använda andra typer av bläck eller tusch i den. Enklaste sättet är att fylla den medföljande tomhylsan med bläck och använda som patron. Om bläcket inte börjar flyta med en gång kan du försiktigt trycka på hylsan för att tvinga vätskan hela vägen genom pennan ned till pappret. Tomma och ursköljda patroner kan också fyllas med nytt bläck med hjälp av pipett eller pensel.

Ska man skriva länge och behöver mycket bläck så kan man även fylla själva pennkroppen med bläck, och sedan använda pennan helt utan patron - se till att skruva ihop alla delar ordentligt bara. Testa med vatten först om du är osäker på om pennan håller tätt eller inte, men det ska inte vara några problem om inte pennan är skadad. Pennspetsen går också utmärkt att doppa direkt i annat tusch eller bläck, precis som man skulle göra med ett stålstift. Inte heller i detta fall behöver man använda någon patron.

Exempel på passande skrivvätskor är t ex Pelikan 4001, annat reservoarpennebläck som t ex Quink samt valnötsbläck (finns också i webbshopen). Tunnflytande akrylfärger av typ FW Acrylic fungerar i regel också, och ibland även akvarellfärger och gouache.

Hantera pennan
Tänk på att göra rent pennan ordentligt efter varje gång du har använt andra skrivvätskor än de patroner som är anpassade för Pilot Parallel Pen, annars kan de torka ihop och bli obrukbara. Använder du de avsedda patronerna kan de sitta kvar i pennan utan att skada den när du ställer den ifrån dig, så länge korken är väl fastskruvad. Låt dock inte pennan stå för länge på det här sättet - ett par veckor brukar inte vara något problem, men vet du att den kommer att stå oanvänd längre än så så är det bäst att göra rent pennan innan den ställs undan, för att förhindra att den torkar ihop.

En längre version av denna artikel finns på www.kalligrafi.com/pilotpen.html. Välkommen!

Marie

1 kommentar:

  1. Jeg kan bekrefte at jeg er kjempefan av de pennen jeg kjøpte av deg :-) Jeg har ikke prøvd valnøttblekk i den enda, men det var en god idé!

    SvaraRadera