Bloggen har flyttat!

Denna blogg har flyttat och är numera integrerad i min ordinarie hemsida. Du hittar den på www.kalligrafi.com/blogg.

Inläggen här på Blogger kommer att ligga kvar tills vidare, men nya inlägg kommer bara att publiceras på den nya bloggen. Hoppas att du kommer att följa mig där i stället!

Hälsningar Marie


fredag 8 oktober 2010

Kalligrafiska termer: pennbredd och x-höjd

Jag tänkte börja en serie inlägg med lite olika kalligrafiska termer och uttryck. De kan vara ganska speciella emellanåt, och ibland finns det andra ord för begrepp som även förekommer inom typografin. Det finns en hel del som kan låta som rappakalja för en nybörjare, men jag hoppas att denna serie inlägg ska underlätta lite. Here we go:

Pennbredd
Innebär helt enkelt bredden på den penna man använder, men även bredden på det streck som pennan gör på pappret när den är vinklad i 90 grader mot skrivlinjen.

X-höjd
Höjden av bokstavskroppen utan ev. staplar, till exempel höjden på ett "x". Detta mäts i antal pennbredder. Den ideala x-höjden för engelsk grundstil är till exempel 4.5 pennbredder (se bilden till höger), för uncialer 4 pennbredder och för kursiv stil 5 pennbredder. X-höjden styr hur pass fet en stil kommer att bli - ett lågt antal pennbredder betyder en fet stil, och ett högre antal pennbredder indikerar ett slankare utseende.

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar