Bloggen har flyttat!

Denna blogg har flyttat och är numera integrerad i min ordinarie hemsida. Du hittar den på www.kalligrafi.com/blogg.

Inläggen här på Blogger kommer att ligga kvar tills vidare, men nya inlägg kommer bara att publiceras på den nya bloggen. Hoppas att du kommer att följa mig där i stället!

Hälsningar Marie


söndag 30 januari 2011

Steve Jobs och kalligrafi

Visste du att Steve Jobs (Apples grundare) aldrig fullföljde några collegestudier annat än en kurs i - gissa vad - jo, kalligrafi! Han hoppade av sin tänkta utbildning på Reed college och tog i stället strökurser i ämnen som intresserade honom - däribland kalligrafi.

Reed collage vid den tiden hade en kalligrafiutblidning ledd av Lloyd Reynolds (ett stort namn inom den här branschen), vilket medförde att posters, etiketter etc över hela universitetsområdet var handtextade. Och det lockade tydligen Jobs. Även om inte kunskapen om serifer, mellanrum, linjetjocklekar och bokstavskonstruktion hade någon praktisk betydelse för honom då, så fick det stor betydelse när han var med och utvecklade den första Macen. Alltså den första datorn med typsnitt som inte bara var praktiska utan även vackra och väl konstruerade. De flesta kanske vet att Mac under lång tid var ledande för grafisk design, och till stor del beror nog det på Steve Jobs och hans intresse för och utbildning i kalligrafi...

Rätt kul, va? :)

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar