Bloggen har flyttat!

Denna blogg har flyttat och är numera integrerad i min ordinarie hemsida. Du hittar den på www.kalligrafi.com/blogg.

Inläggen här på Blogger kommer att ligga kvar tills vidare, men nya inlägg kommer bara att publiceras på den nya bloggen. Hoppas att du kommer att följa mig där i stället!

Hälsningar Marie


onsdag 13 april 2011

Biblioteket i Vatikanen

Jag har varit rätt dålig på att blogga ett tag. Väldigt dålig till och med. Det har varit mycket på jobbet, mycket att tänka på när det gäller Vårrundan om en månad etc. Men jag har lyckats snappa upp det här inslaget från CBS 60 Minutes där dom gör ett besök i Vatikanens bibliotek. Endast påven har tillstånd att ta med sig böcker ut från biblioteket :)

Och vilka fantastiska böcker som finns där! 80 000 handskrivna manuskript på pergament med målningar och bladguld, 2 miljoner (!) tryckta böcker, kokböcker, värdsatlas från tiden före Columbus, Henrik den åttondes kärleksbrev, musik, brev av Michelangelo, 31 miles av hyllor (hur mycket det nu blir i kilometer).... fantastiskt!

Inslaget är 12 minuter långt, men väl värt att se. Det går tyvärr inte att "bädda in" videon på den här sidan, men du hittar det på Youtube: http://youtu.be/R2nCN4rhlFwMarie

5 kommentarer:

 1. Ja det är fantastiskt att det finns så mycket bevarat plus att det är handskrivet!
  Men jag tycker det är katastrofalt att det är så "skyddat" utan insyn från allmänheten.
  I sann Da-Vinci-Koden-anda så tror jag nog att det vilar många hemligheter där. Troligen dokument som kanske skulle påverka bilden av kristendomen negativt.

  SvaraRadera
 2. Håller med. Fast det är väl ganska typiskt för Vatikanen. Det finns säkert en hel del begravt i deras arkiv som hela den kristna kyrkan är omedveten om.

  SvaraRadera
 3. Vilken jättefin blogg!

  Jag ville bara berätta lite om Vatikanens hemliga arkiv. Man har i senare tid öppnat upp arkiven för forskare, och skälet till att samlingarna inte är tillgängliga för allmänheten är dels för att dokumenten är så oerhört värdefulla. Dokument som ofta är delar av världshistoriens stora händelser, och dels för att mycket inte är känt för kyrkan själv. Vi talar om enorma mängder dokument av olika slag på latin, Mycket av dokumenten är protokoll av olika slag och arkivuppgifter som måste tydas och översättas, men där finns nog inte så många hemligheter enligt Da Vinci-koden. Tyvärr måste jag säga för det vore väldigt spännanade. Där finns dock mycket, för kyrkan, känsligt material såsom inkvisitionsprotokoll.

  Det är också kul att Vatikanen fortfarande har en hel stab kalligrafer i tjänst, eftersom alla dokument fortfarande nedteckans på pergament och på latin, även om man också använder moderna metoder vid vidare distribution runtom världen. Intressant i sammanhanget är ju också att cancelalrescan från början var en Vatikanens kansliskrift.

  Tänkte också dela med mig av liten dokumentär, som visar de dagliga livet i vatikanen, och och man inte orkar se hela filmen kan man hopp ca 10 minuter in i klippet, då man får en intressant inblich i Vatikanens hemliga arkiv.

  SvaraRadera
 4. Glömde visst länken till dokumentären:

  http://www.youtube.com/watch?v=DwIsyhCdJgg

  SvaraRadera
 5. Å, tack så mycket Alex! Ska genast ta en tur till Vatikanen via Youtube... :)

  SvaraRadera