Bloggen har flyttat!

Denna blogg har flyttat och är numera integrerad i min ordinarie hemsida. Du hittar den på www.kalligrafi.com/blogg.

Inläggen här på Blogger kommer att ligga kvar tills vidare, men nya inlägg kommer bara att publiceras på den nya bloggen. Hoppas att du kommer att följa mig där i stället!

Hälsningar Marie


måndag 23 maj 2011

Övning ger färdighet (?)

Om nån undrar om jag fortfarande övar kalligrafi så är svaret JA. Inte så mycket som jag skulle vilja och behöva, men så ofta jag kan.


Det här är en variant på kursiv stil som jag försöker lära mig att behärska. Snabba, intuitiva streck. Mycket penmanipulation. Tät, men ändå livlig. Jag förstår känslan och tanken bakom, men kan inte riktigt göra. Ännu :)

Och ja, det är så här mina övningsark brukar se ut, åtminstone när det är mer nötande än tänkande involverat. Lösryckta ord och bokstäver, raderna hamnar där de hamnar, oftast inga stödlinjer alls, ibland en baslinje bara. Nöta, nöta, nöta.

Och det tar tid, tro inget annat.
Marie

2 kommentarer:

 1. Skillnaden mellan våra övningsark är väl att dina ser bra ut trots att det är övningsark medan mina ser ut som skit rent sagt :'D
  Kursiv stil har jag läst om. Det stod att den uppkom när munkarna ville skriva snabbare.
  Och det funkar ju för en högerhänt. Dvs det går snabbare med dragen. Men för oss vänsterhänta (som börjar bakifrån med alla bokstäver) så går inte stilen snabbare än någon annan. Håller du inte med? Fast man kan ju välja att skriva den för att bokstäverna blir vackrare. Lutningen är ju annorlunda osv.

  SvaraRadera
 2. Du é rolig du, Fredrik :)

  Jo det är sant att kursiv stil är snabb att skriva i och med att pennlyften är färre än i runda "bokstilar". För en högerhänt, ja. För vänsterhänta vet jag faktiskt inte... jag tror det beror lite på hur man väljer att hålla pennan och papprets position i förhållande till det. Jag har väldigt svårt att sätta mig in i hur det blir/känns/funkar för en vänsterhänt, och mina egna vänsterhänta försök kommer aldrig se ljuset i nåt officiellt sammanhang, det kan jag lova! :)

  SvaraRadera